Бангкок

БАНГКОК

 Банкок е столицата на Кралство Тайланд.Разположен е при вливането на река Чао Прая в Тайландския залив. Населението му е около 9 100 000 души, а на урбанизираната зона около него – около 12 000 000 души. Банкок е също и една от 76-те провинции на Тайланд.Градът възниква на мястото на по-ранно селище, което в края на 18 век става столица на Сиам. През следващите 2 века се превръща в основния политически и стопански център на Тайланд. В периода на бързо икономическо развитие на Югоизточна Азия в края на 20 век в Банкок се установяват регионалните централи на много големи компании. През 2009 г. е оценяван като 2-ят най-скъп град в Югоизточна Азия.Столичният окръг и пет от съседните провинции (Нонтабури, Самутпракан, Патумтхани, Самутсакхон и Наконпатом) образуват агломерацията Голям Бангкок

Климат:Климатът на Банкок е субекваториален. Топло е през цялата година, като няма сезонни колебания на температурата. Има влажен сезон (май-октомври) и сух (средата на ноември – края на април). Зимните валежи са относително редки, през септември нормата на валежите е до 350 mm.

Работно време: Правителството и бизнес офисите са отворени от 8.30 до 16.30ч. от понеделник до петък. Магазините са отворени от понеделник до петък от 08.00 до 20.00 часа.

Такси: В повечето ресторантите към сметката се прибавя 7% ДДС. В хотелите се добавя такса от около 10% и в по-изисканите ресторанти. Ако в сметката не е отбелязана такса обслужване,то 10% бакшиш е задължително.

Облекло: Въпреки топлото време, не е желателно да носите потници широки деколтета и къси шорти на публични места – приема се за проява на лош вкус. Препроръчително е  обувките да се събуват лесно, тъй като в будиските храмове не е позволено влизане с обувки. Тайландиците са много толерантни към чужденците, но със сигурност ще бъдат засегнати, ако сте с обувки пред олтар със статуя на Буда, даже и да не е в храм.

Електрификация: 220 волта.

Полезни контакти: туристическа полиция - 195, 1155; пожарна – 199: бърза помощ в Бангкок - 0 2252 2171 5

Здравни и медицински условия: В Банкок има множество клиники и болници, които са готови и способни да окажат необходимата помощ при различни ситуации. По-големите обществени и частни болници са снабдени с добра медицинска техника и международно признати и високо квалифицирани специалисти. Всички фармацевтични средства са широко разпространени. Въздържайте се да пиете вода от крана!

Транспорт: Влакчето Skytrain има две линии и преминава през най-популарните места в Банкок. Атракция за туристите е тук-тук (моторна рикша). Автобусните линии са много разпространен начин за придвижване за местните хора. Те обаче не са добра алтернатива за туристите, защото задръстванията са ежедневние, освен това маршрутите не са преведени на английски. Метрото в Бангкок обслужва линиите, по които Skytrain не се движи. Взимайте таксита, които се намират на официална стоянка за таксита или такива, които ще ви покажат че машината за отчитане работи!

Хранене: В  Банкок има изобилие от заведения за хранене, които предлагат както местна кухня, така и международна. Да ли ще хапнете в местен ресторант на улицат или в хотела или в мола няма да бъдете разочаровани.

Шопинг:  Тук е рай за пазаруващите!  Може да направите добри сделки, ако се пазарите. Тук ще намерите от всичко по много  - дрехи, електроника, книги. Има огромен набор от възможности за пазаруване – съвременни центрове, бутици и едновременно с това екзотични пазари-лабиринти. Световният търговски център, с неговия безмитен магазин, Narayana Phand, Централният универсален магазин, Siam Square и Търговският център са само част от многото места в Бангкок, където на туристите и местните граждани се предлага изключително голямо разнообразие от стоки.

Забележителности: Разположеният на река Чао Прая остров се нарича Ратанакосин, което на тайландски означава „висша драгоценност“. Той е заобиколен от канали, кули и стени, построени в миналото за отбрана на столицата. В днешни времена има дворци на краля и вицекраля, кралски манастири, министерства. Това е най-тихият и спокоен район на столицата.Историческият център на Банкок е изпълен с манастири, един от тях е манастира Ват Пхо. Той е наричан още Храма на полегналия Буда, и е известен най-вече заради образа на Буда, намиращ се в очакване на постигането на нирвана, най-голямото негово изображение в такава поза (статуята достига 46 m дължина и 15 m височина).В близост до храма е разположена украсена с китайска мозайка бибилиотека, която съдържа древни ръкописи. До него е и манастира Ват Пхра Кео (Храмът на изумрудения Буда), който се счита за най-святото място в Тайланд и един от най-красивите храмове. Той изобилства от китайска керамика, орнаменти от бронз и желязо, цветни витражи, стенописи, статуи. Тук е и разположен и кралският Пантеон, в който в естествена големина се издигнат статуите на осемте предишни крале от династията Чакри. Входът на храма се охранява от 6-метрови ракшаси – демони от будистките легенди, въоръжени с пики и боядисани в различни цветове. Също така в храма могат да се видят статуи на гигантски змии и птици. Вдясно от този манастир е Дусит Маха Прасат (Небесния дворец), построен в тайски стил. Тук обикновено се провеждат тържествена и официална церемонии, приемат се важни гости.В храма на Ват Ратчанада е единствената в Банкок желязна сграда на будистката архитектура.Много туристи посещават малките ресторанти в хотелите, където се наблюдава чистота, предлага се качество. Но освен ресторантите в хотелите, в Банкок има много други, предлагащи тайски, индийски, китайски и японски ястия. Най-известните и популярни сред европейците са Seafood Restaurant – където пред  очите на посетителите се приготвят ястия с морски дарове, Royal Kitchen, Grand Shangarila Restaurant и Tandoor – работещ под открито небе.В Банкок има голям китайски пазар, който се нарича „Чайна-таун“.Бангкокският планетариум  побира едновременно 450 души.

 

Паркът "Lumphini" е обществен парк с дълга история. Крал Рама IV е дал 200 раи от неговата собствена земя да бъдат използвани за първия обществен парк в Тайланд и го нарекъл на родното място на Буда - "Lumphini". Днес паркът все още е място, което хората в Бангкок използват за почивка и спорт. Правителствени агенции от публичния сектор ежегодно организират фестивала "Музика в парка" от декември до април, когато е най-приятният сезон в Тайланд. Входът е свободен. Във фестивала участват различни групи, които свирят разнообразни стилове музика - от големи и известни групи до тайландски народни и класически музикални групи. Понякога има куклено шоу и khon изпълнения.

Паркът "Saranrom" е разположен на бул. Rachini в района на Министерството на външните работи. Този парк е създаден през 1874 г. по време на управлението на Крал Рама V и е мястото, където е разположена статуята на Кралица Сунанта. Той е бил разширен и отново отворен като място за почивка на хората от Бангкок.

Царският парк "Рама IX" е известен с богата си растителност. В него е разположена сграда в чест на Краля, която показва аспекти на неговите разнообразни задължения и интереси.

Паркът "Rommaninat" е бил стар затвор при управлението на крал Рама V и е използван до неотдавна. След закриването на затвора сградата му е била адаптирана за магазин, в който са показвани продукти, направени от затворниците. Дворното място на затвора сега е облагородено с цел да се използва като зелена зона от хората на остров Rattanakosin.

Паркът "Benchasiri" е друга зелена зона за гражданите, живеещи в сърцето на града, която е разположена на бул. Sukhumvit.

Паркът "Santichaiprakan" - най-голямата забележителност в него е Pom Phra Sumen, бялата крепост от времето, когато Бангкок е бил създаден. Крепостта е разположена по продължението на парка. Този парк има красива природа, защото е разположен на брега на река Чао Прая на бул. Phra Athit. Вечер хората спортуват или играят аеробика, или просто седят и се наслаждават на освежаващия бриз от река Чао Прая.

Паркът "Chatuchak" е хладно и сенчесто място с разнообразие от дървесни видове. Известен е също с огромния съботно-неделен пазар и площада Чатучак, намиращ се зад самия парк.

Паркът "Suan Rot Fai" или т.нар. "Железопътен парк" е разположен близо до северния транспортен терминал /Мо Chit/; използва се за голф игрище на тайландските железници.

В допълнение може да се каже, че има обществени паркове за забавления като зоологическата градина "Khao Din Wana", и частни паркове за забавления като "Suan Siam", Safari World и Dream World.

Гранд Палас /Кралският дворец/ и Изумрудения Буда. Храмът на Изумрудения Буда е долепен до Големия дворец - The Grand Palace, който е разположен на площ от 945 000 кв.м. и обхваща над 100 сгради, в които е събрана 200-годишна история на дворцов живот и архитектурни експерименти.

Уат По е най-старият и най-голям храм в Бангкок. Той има най-богатата колекция от изображения на Буда.

Зоологическата градина "Дусит" е приютила 300 бозайника, 200 влечуги, 800 птици и много други, включително и някои редки видове. До 1939 г. зоопаркът е бил личната градина на крал Рама V. В центъра на зоологическата градина има голямо езеро, детска площадка и типични тайландски ресторантчета.

Паркът на слоновете е познат още като "Слонската ферма". Той предлага шоу-програми със слонове и крокодили. Част от атракциите са борба между крокодили и истински бенгалски тигър, до който туристите могат да се снимат.

Крокодилската ферма в Самутпракан е най-голямата ферма за развъждане и отглеждане на крокодили /повече от 40 000 представители на вида/ и мини зоопарк, където се отглеждат змии, тигри, маймуни и много екзотични птици. Можете да станете свидетели на уникално шоу, по време на което умелите тайски дресьори правят фантастични трикове с крокодили - дърпат ги за опашките, слагат си главите в устите им и т.н. Любителите на силни усещания могат да се снимат облегнати на мокрия гръб на крокодил.

Плаващият пазар и градината на розите са едни от най-често срещаните обекти на снимките от Тайланд. Плаващите пазари представляват дървени канута, плаващи по каналите на Бангкок, отрупани с плодове.

Круиз по реката Чао Прая е друга забележителност на Бангкок. На борда на този речен експрес вие можете да прекарате 90 незабравими минути.

Гъсто населената столица на Тайланд - Бангкок, е център за много дейности, включително и голям брой културни събития. Понастоящем съществуват много агенции и организации, които организират разнообразия от различни забавления за столичани през техните почивни дни. Те включват разходка с електрически трамвай и каране на колело на остров Ратанакосин. Центърът за туризъм в Банкок е осигурил електрическия трамвай, за да възкресят идеята да се използват трамваи, така както е било преди 50 години. Електрическият трамвай се движи събота и неделя и тръгва от Bangkok City Hall на всеки кръгъл час от 10 до 21 часа. Той прави кръг по остров Ратанакосин. Освен разходката с електрическия трамвай, за да научат историята на острова, Центърът за туризъм на Бангкок организира и каране на колело всяка събота.

Националният музей е място, което събира важни произведения на изкуството и антики. Освен този музей могат да бъдат разгледани също и Кралският музей и Националния научен музей.

Частни музеи: Дворецът "Suan Phakkad", музеят "Prasaf", музеят "Джим Томпсон", Музеят за керамика и грънчарство и Восъчният музей са най-популярните частни музеи в и около Бангкок.

Националната художествена галерия е разположена на бул. Chao Fa в подножието на моста "Phra Pin Klao". Тя е център за изложби на древни и традиционни тайландски произведения на изкуството, както и на съвременно изкуство на известни тайландски творци. Освен това тук са изложени и картините с маслени бои на Крал Рама VI и Крал Рама IX.

Театърът "Chalerm Krung" е построен по случай честването на 150-годишнината от създаването на Бангкок през 1932 г. По това време той е бил най-модерният театър в Азия. След това театърът е бил отново ремонтиран и изграден като модерен кино-театър снабден със специални лазерни устройства и системи за "multivision" за различните видове представления като khon, драма и стари филми. Понякога филмовите фестивали и културните събития се провеждат в този театър.