Малдиви - Mirage Travel

Полезна информация за МАЛДИВИ

Малдивите е островна държава в Индийски океан, състояща се от група атоли и намираща се на югозапад от Индия и на около 700 км югозападно от Шри Ланка. Тя е най-малката азиатска държава и по население, и по територия. Малдивският архипелаг се състои от 26 атола, обединяващи 1190 коралови острова, които се простират на територия от 90 000 квадратни километра, което прави Малдивите една от най-разкъсаните и разпръснати на голяма територия държави в света. Състои се от коралови рифове и пясъчни ивици по продължението на 960 км дълга подводна планинска верига, издигаща се от дълбините на Индийски океан. Само 203 острова са обитаеми, най-големият от които - Мале, където се намира и единственият град и единственото пристанище - едноименната столица. Повечето острови са обкръжени от коралови рифове. Всеки атол има средно по 5 до 10 населени острова и 20 до 60 ненаселени. Малдивите са и най-ниската държава в света - най-високата точка на територията ѝ достига едва 2,3 метра. На някои острови обаче има дюни, които достигат 3 метра височина.

Население: През 1905 населението е 100 000 души и остава непроменено до 1970-те. След получаване на независимост през 1965, здравеопазването се подобрява и през 1978 броят на населението се удвоява. Около 2013 година то достига 345 000.

Климат: В Малдивите няма ясно обособени сезони. Редуват се сух и дъждовен период, като периода на тропическите мусони е от май до октомври. Температурата на въздуха целогодишно е между 24°C до 33°C.

Туризъм: Многобройните уединени островчета, белите спокойни плажове, тюркоазено сините лагуни превръщат Малдивите в предпочитано място за хора търсещи пълноценна почивка или за меден месец. С богатият си  подводен свят, Малдивите са също така предпочитано място за любителите на подводно гмуркане.  Не на последно място островите са предпочитани и от семейства с деца поради голямото разнообразие на забавления и екскурзии.

Международно летище: Ibrahim Nasir International Airport Male

Местна валута: руфия (RF)

Митнически изисквания: Можете да внесете без ограничание всякакви количества местна и чужда валута. Препоръчително е да се носят щатски долари в брой. Безмитно може да се внесат всякакви предмети за лична употреба.Забранен е вносът на свинско месо, алкохол, наркотици.Забрянен е износът на черни корали,плочки или части от бронята на земноводни.

Посолство на Република България  на Малдивски острови няма. Обслужващо посолство е посолството ни в Индия с мобилен телефон за спешни случаи: +919910999498.

Документи за пътуване: Българските граждани пътуват до Малдиви с международен паспорт, който трябва да има минимум 6 месеца валидност от датата на влизане в страната. За престой до 90 дни българските граждани не се нуждаят от виза. Безплатна виза се полага на пристигане за престой до 30 дни, като е необходимо да се представви самолетен билет за връщане, резервация за хотел или по 150 щ.долара на човек на ден.