Тайланд информация

Полезна информация за Кралство Тайланд

Тайланд означава "Страна на свободата" и в течение на 800-годишната си история, тайландците могат да се похвалят с факта,че са единствената страна в Югоизточна Азия. която никога не е била колонизирана. Позната като Сиам за чужденците, които първи идват в този регион малко преди началото на 12 век, името на страната е променено на Тайланд с идването на демокрацията. Дълго преди появата на тайландското кралство през 12-ти век, районът познат като долината Chao Phraya е бил населен от древна цивилизация, която може да бъде проследена до праисторически времена. Населението на Тайланд е приблизително 66 милиона души.

Географско разположение: Тайланд е разположен в сърцето на Югоизточна Азия, обхваща площ от 513,115 кв.км. и се разпростира на около 1,620 км от север до юг и 775 км от изток до запад. Тайланд граничи на запад с Бирма, на север с Лаос, на изток с Лаос и Камбоджа и на юг с Малайзия.

Столица: Банкок с население 12 милиона жители.

 

Климат: Тайланд е страна с топъл и влажен тропичен мусонен климат. В годината има 3 основни сезона, а температурата варира между 19 и 38 градуса по Целзий. Температурите са най-високи през март и април - между 28-38 градуса по Целзий при влажност между 73 и 82.8 процента. Най-голямо количество валежи пада през месеците юли и август и то практически главно в северната част на страната.

 

Сезони: Сухият сезот е от март до май, влажен: от юни до октомври, прохладен: от ноември до февруари.

 

Туризъм: Тайланд е една от най-атрактивните туристически дестинации в света. Милиони хора от целия свят посещават тази прекрасна тропическа страна, за да се докоснат до прелестите на природата. Има за всички- от лазурните брегове на океана на юг, до планинските вериги и долините на север. Хиляди острови с перлени плажни ивици, кристално чиста вода, вълнуващ риболов или екстремно гмуркане, морски и речни круизи, тиха почивка на слънчеви плажове или походи на север, до границата с Лаос и Миянмар, това е мечтата на всеки турист. Ще добавим и исторически места, будистки храмове, национални резервати, удивителна фауна и флора и ще завършим със запленяващата усмивка на местните хора и световно известната кухня, за да разберем защо всички обикват Тайланд и винаги с трепет се завръщат. 

 

 

 

 

 

Летища: Основните международни летища са Don Mueang International Airport и новопостроеното летище Suvarnabhumi в Бангкок.

 

Език: Националният и официален език на Тайланд е тайски. Английският език е широко говорим и разбираем в големите градове и особено в Банкок и сред бизнес кръговете.

 

Местна валута: Бат“ е националната валутна единица в страната. Има 10, 20. 50, 100, 500 и 1000 бата, както и монети от 1, 5 и 10 бата. Един щатски долар е равен приблизително на 34-35 бата, а едно Евро - приблизително 48-50 бата. В повечето магазини и ресторанти може да се плаща с кредитни карти: VISA, AMERICAN, DINERSCLUB, както и с чекове в долари.

 

Документи за пътуване: В страната се влиза с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на влизане. Българските граждани са длъжни да кандидатстват за виза преди да влезнат в страната. Транзитната виза дава право на престой в Тайланд до 48 часа, туристическата - до 60 дни.

 

Митнически изисквания: В Тайланд е забранен вносът на всички видове наркотици. Може да внесете до 250 гр. Цигари и други тютюневи изделия.

 

Посолство на Република България в Тайланд няма. В Бангкок има почетен консул, с който може да се свържете на тел. +66-2-2585495.